Interview met Cindy

Klanten die bij jou passen

door Evelyn de Waal

We zitten nog niet aan tafel of Cindy neemt het initiatief: “Wat zou jij in een interview met mij willen lezen?” begint ze het gesprek. Ho. Stop. Dat is niet de bedoeling! Vandaag stel ik de vragen en moet de coach antwoord geven. De rollen zijn even omgedraaid.

De klik

Maar om toch antwoord op haar vraag te geven: ik zou willen weten of ik met Cindy een ‘klik’ heb. Als klant wil je immers dat een coach je aanvoelt en zich kan inleven in de problemen waar jij mee kampt. Coach en klant moeten bij elkaar passen.

Door je eigen verhaal te vertellen, kun je zien of er een klik is, is Cindy’s ervaring. “Bij mijn verhaal hoort in ieder geval, dat ik mijn werk met hart en ziel doe. Ik werk dan ook graag met mensen die net zo geëngangeerd zijn als ik. Mensen die het beste uit zichzelf en hun bedrijf willen halen. Mensen die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Deze mensen kan ik begeleiden en uitdagen.”

“Ik ben een typisch rationeel mens en heb pas de afgelopen jaren geleerd om vooral ook naar mijn gevoel te luisteren. Dat laatste doe ik onder andere door te mediteren. De beweging van ratio naar gevoel typeren mijn manier van coachen. Je zou kunnen zeggen, ik ben zakelijk en soft. Het zakelijke is de marketing, naar buiten treden en je laten zien, en het ‘softe’ is het coachen, de mindsetting, naar binnen voelen en luisteren.”

Opmerkelijk cv

Wie het cv van Cindy bekijkt, ziet een paar opmerkelijke sprongen. Na haar universitaire opleiding bedrijfskunde, ging zij op wereldreis. Terug in Nederland maakte zij een tienerdroom waar en koos zij voor de dagbladjournalistiek. Na veertien jaar stapte zij over naar de marketingkant van de uitgeverij en zegde vervolgens na een coachingopleiding haar baan op om als zelfstandige marketingcoach te gaan werken.
“Ik houd van ontwikkeling en van werken met mensen”, reageert Cindy op de opsomming.

Berust in het niet-weten

Cindy is een vrouw die meestal wel weet wat zij wil. Maar toen zij eenmaal de keuze had gemaakt om coach te worden, worstelde zij met de vraag in welke richting zij zich wilde specialiseren. Zij weet immers als marketingmens dat het belangrijk is een niche te kiezen die bij je past. “En toch wist ik het niet. Op de een of andere manier kwam ik niet verder. Gelukkig heb ik toen dankzij meditatie geleerd om ook te kunnen berusten in het niet-weten. Oftewel: blijf niet piekeren, laat het los. Het is niet erg om het eens niet te weten. Niemand heeft altijd overal een oplossing voor. Niemand weet overal een antwoord op. Het is soms heel goed dat te accepteren. Dat geeft ruimte.”

Juist door er niet de hele tijd mee bezig te zijn, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. “Ik heb daarbij veel steun gehad van anderen. Na een aantal goede gesprekken met een aantal coaches en mentoren heb ik in een grote mindmap een beeld gemaakt van mijzelf als coach.” Daarmee werd duidelijk dat Cindy zelfstandigen wilde coachen, die met hart en ziel hun werk doen. Mensen die heel goed zijn in hun vak, maar worstelen met het aantrekken van de juiste klanten. “De combinatie van persoonlijke marketing en coaching, dat is de dienst waarmee ik mij onderscheid en waarmee ik veel zelfstandigen wil ondersteunen. Zodat al die coaches, therapeuten en andere zzp’ers, bijvoorbeeld fotografen of tekstschrijvers hun geweldige werk kunnen voortzetten.”

Wat heb jij te bieden?

Hoe gaat dat in zijn werk? “Ik houd van een doelgerichte aanpak. Niet vast blijven zitten in je slachtofferrol, maar kijken naar wat je wel kunt bieden en hoe je dat kunt versterken. Graag stip ik paradigma’s aan. Waarom doe je dat altijd zo? Waarom vindt iedereen dat normaal? Ik denk dat je veel zelf kunt veranderen als je eerst maar eens bewust wordt van deze zaken.
Belangrijk is om je doel voor ogen te houden. Heb geduld, niet alles hoeft meteen.”

Als je weet: ik wil het anders, dan is de eerste stap gezet. Ik onderzoek samen met mijn klant: wat kun je echt heel goed? Waar ben je expert in? Wie is je ideale klant? Waarom wil een klant met jou samenwerken? Wanneer je dat weet en voelt, kun je het ook uitdragen en duidelijk vertalen in je marketinguitingen. Wees daarbij authentiek en transparant. Daarmee onderscheid je jezelf niet alleen, maar trek je bovendien de klanten aan die jou waarderen en die je betalen wat je waard bent.”

Klanten dus, waar je een klik mee hebt.